• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/Karacaoren40Gazetesi
  • https://twitter.com/karacaoren40
    • Karacaören Köyü Web Sitesi
    • Editör : Mehmet Ali GÜLER
Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim

Editör FACEBOOK
Mehmet Ali Güler

Sağlık



      Kış hastalıkları

     

      Kış mevsiminde ülkemizde yaşanan soğuk havaya bağlı olarak nezle, grip, faranjit, larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit, zatürre gibi hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Enfeksiyonlar özellikle, çocukları, yaşlıları, hamileleri, kronik sağlık sorunları olanları olumsuz etkiliyor.

     Kış mevsiminde soğuk havaya uyum sağlamak için vücudun daha fazla enerji harcadığına dikkat çekiliyor. Bu enerji ihtiyacı karşılanmadığında da vücut direnci düşüyor, enfeksiyonlara yatkın hale geliyor. Soğuk kış iklimde yaşayan ve yıllarını geçiren insanların soğuk havaya uyumuyla ılıman iklimde ve zaman zaman soğukta yaşayan insanların uyumunun farklı olduğu belirtiliyor. Soğuk, özellikle akciğerin akut veya kronik tüm hastalıklarını tetikler. Bronşit, astım gibi sağlık sorunları daha sık görülür. Ayrıca kronik böbrek ve diyabet hastaları, kalp hastaları, by-pass geçiren kişiler aşırı soğuklardan çok daha fazla etkilenirler. Kışın ortaya çıkan hava kirliliği de soğukla birleştiğinde sorun büyür.


      Kış hastalıklarından nasıl korunabilirsiniz?

     Kış mevsiminde enfeksiyonlar ağır geçtiği için korunma tedbirlerine özen gösterilmesinde yarar var. Yaşlıların, çocukların, kalp, astım, diyabet gibi sağlık sorunları olan kişilere havanın çok soğuk olduğu günlerde mecbur kalmadıkça sokağa çıkmaları önerilmiyor. Giyime özen gösterilmeli, soğuktan koruyacak biçimde giyinilmesinin yanısıra aşırı terlememeye dikkat edilmelidir.

     -Kış ve soğuk diye fazla enerji almak iyi olur. Ancak aşırı yağlı yemek ve az hareket, kilo almaya neden olur. Bu yüzden öğünler muntazam yenilmeli. Sabah kahvaltılarına ve enerji verecek mevsim meyve ve sebzelerine de ağırlık verilmeli.

     -Soğukta özelikle hamileler mevsim hastalıklarına yakalanmamaya özen göstermeli, toplu yerlerden uzak durmalı, maske ile korunmalı.

     -Astımı olanların ilaçlarını düzenli almaları, mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları, hava kirliliğinden, soba ve kömür etkisinden sakınmaları gerekiyor.

     -Kalp hastalığı olanların çok soğukta yürümemelerini öneriyoruz

     -Yüksek tansiyonu olanların da ilaçlarını titizlikle kullanmaları, direnç artsın diye diyeti bozmamaları, tuzlu yememeleri büyük önem taşıyor.

 


     AŞIRI SOĞUKLARLA BAŞ ETMENİN YOLLARI

 

     

     Kış mevsiminde aşırı soğukla baş etmekte en etkili yöntemin, önceden korunma tedbirlerini almakla mümkün olduğu belirtildi.


     Kış mevsiminde aşırı soğukla baş etmekte en etkili yöntemin, önceden korunma tedbirlerini almakla mümkün olduğu belirtildi. Uzmanlar, evin kışa hazırlanarak ve soğuklar boyunca güvenlik tedbirlerine dikkat edilerek tehlikelerden ve hastalıktan korunabileceğini bildirdi.

     Evi kışa hazırlamanın önemine dikkat çeken uzmanlar, "Eviniz sobalıysa, bacayı her yıl kış gelmeden temizletin. Şömineli evler için de aynı tedbir geçerlidir. Bina dışında açıktan geçen su borusu varsa, donmaması için çevresini sararak izole edin. Kapı ve pencere aralıklarını fitil ile mümkün olduğu kadar izole edin ya da kapı ve pencereleri ısıcam vb. malzemelerle yenileyin" önerisinde bulunuyor.

     Ev içinde güvenlik konusunun da önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, soba, şömine ya da elektrikli ısıtıcı kullanılıyorsa, dikkatli olunmasını istedi. Uzmanların önerisi şöyle:

     "Kuru tozlu bir yangın söndürücüyü el altında bulundurun. Şöminede kağıt
yakmayın. Gazlı ya da katalitik sobanız varsa, odayı yeterince havalandırın. Soba üreticisi ne tür yakıt öneriyorsa onu kullanın. Başka şeyler yakmaya çalışmayın. Baca çekmiyorsa, odun-kömür sobası ve şömineyi yakmayın. Yatarken kömür sobasını söndürün. Elektrik sobasının kordonu yıpranmış ya da kıvılcım çıkarıyorsa, kullanmayın. Elektrik sobasını perde, koltuk, yatak gibi alev alabilecek eşyalara yaklaştırmayın. Sobanın üzerinde yemek ve su bırakmayın. Çocukların sobaya yaklaşmasını önleyin".

     Katalitik soba yakarken veya yemek pişirirken zaman zaman odayı havalandırmak gerektiğini kaydeden uzmanlar, ancak bunun dışında, ısıyı mümkün olduğu kadar içeride tutmaya çalışmak gerektiğini ifade etti. Uzmanlar, "Kapı ve pencereleri gereksiz yere açmayın. Kullanmadığınız odaları kapalı tutun. Oda kapılarının altını bez ya da halı parçasıyla tıkayın. Hava kararınca perdeleri kapatın" önerisinde bulunuyor.

     Sürücülerin de araçlarını kışa hazırlamasının önemini vurgulayan uzmanlar, şunları kaydetti. "Kışın yolda karşılaşabileceğiniz pek çok tehlikeyi önceden hazırlık yaparak ortadan kaldırırsınız. Aracınızın periyodik bakımlarını ihmal etmeyin. Ek olarak, her sonbaharda, radyatördeki antifriz seviyesini kontrol ettirip gerekliyse antifriz koyun. Sileceklere su yerine buzlanmayı önleyen sıvılardan koyun. Yıpranmış lastikleri değiştirin, lastiklerin hava basıncını kontrol edin. Kış boyunca buzlanmayı ve boruların tıkanmasını önlemek için benzin deposunu hep doluya yakın tutun".



 

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam143
Toplam Ziyaret665524
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar26.983127.0912
Euro28.737028.8522
Hava Durumu
Saat